shutterstock.com |
Chiny przywykło się uważać za kolebkę podróbek. Informacje, które ostatnio ujawnili dziennikarze "Weekly Hong Kong" potwierdzają obiegową opinię. Reporterskie śledztwo wykazało - w Chinach na masowa skalę podrabiany jest ryż!
Fałszywy ryż był sprzedawany w mieście Taiyuan, w prowincji Shaanxi. Produkowany ze słodkich ziemniaków i plastiku może być poważnym zagrożeniem dla zdrowia, a nawet życia konsumentów. Według Chińskiego Stowarzyszenia Restauratorów, zjedzenie 3 miseczek podrobionego ryżu równa się zjedzeniu jednej plastikowej torby!
Czy fałszywy, podrobiony ryż z plastiku zbierze podobnie krwawe żniwo, jak chociażby mleko zatrute toksyczną melaniną, które w 2008 roku doprowadziło do śmierci 11 osób, a zatruło 290 tysięcy? Istnieje nadzieja, że konsumenci nie zjedzą ryżu, który zakupili, gdyż pomimo gotowania ziarenka ryżu pozostają twarde. Na terenie prowincji Shaanxi ruszyła szeroko zakrojona akcja informacyjna ostrzegająca przed podrobionym ryżem.
Władze zapowiedziały surowe kary dla oszustów. Poszukiwania sprawców trwają.
Czy podrobiony ryż mógł zostać wyeksportowany i trafić np. do Polski? Nie wiadomo, dochodzenie trwa. Na wszelki wypadek, redakcja prosi o szczególną ostrożność. Gdy ryż jest twardy nawet po ugotowaniu, lepiej go nie jedzmy. Zdrowie jest najważniejsze!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz