shutterstock.com |
Doktor Usegawa udowodnił, że spożywając kaszankę, człowiek odczuwa piąty smak - umami!
Do tej pory umami był charakterystyczny jedynie dla sushi i to tego oryginalnego, przyrządzanego ze świeżych, surowych ryb i owoców morza. Kaszanka jest kolejnym produktem, w którym umami jest wyraźnie wyczuwalny.
- Myślę, że wasz produkt zrobi ogromną karierę na całym świecie - powiedział nam doktor Usegawa - Tak samo jak nasze japońskie sushi. Przygotowujemy publikację, w której ogłosimy wyniki badań. To sprawi, że większość dobrych restauracji na świecie będzie chciała mieć wasz przysmak w swojej ofercie. Dla ludzi zachodu jego spożywanie nie będzie problemem. Dla nasz - Azjatów - musicie jednakowoż przygotować specjalną odmianę kaszanki, którą będziemy mogli jeść pałeczkami.
Jak widać, polska kaszanka może podbić świat, a w pewnością podbije Japonię!
- Uwielbiam kaszankę - powiedział doktor Usegawa - Do badań sprowadziliśmy z Polski pięćdziesiąt kilogramów. To co nie zostało wykorzystane, zjedliśmy z zespołem badawczym. Kaszanka doskonale smakuje z wasabi, sosem sojowym albo posypana pokrojonymi przegrzebkami, szczypiorkiem i podana na plasterkach awokado. Pychota!
Nie pozostaje nam nic innego, jak czekać, kiedy polskie danie podbije świat.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz